از اینکه موفقیت تمامی کسب و کارها به مدیر مالی و وظایف کلیدی آن بستگی دارد شکی نیست. تا جایی که اهمیت حیاتی آن در بسیاری شرکت های کوچک و بزرگ که توانایی لازم در بررسی حساب و کتاب های خود را ندارند و قادر به پرداخت بدهی ها و تسویه حساب نیستند پر رنگ تر می شود.
به علاوه آنکه یکی از نیازهای اصلی شرکت های نوپا و تازه کار برای توسعه دادن به فعالیت ها و طی نمودن پله های ترقی یکی پس از دیگری فعالیت مدیر مالی است.
با توجه به اهمیت نقش مدیر مالی و تأثیر آن در پیشرفت سازمان های مختلف، ما در این بخش از مقاله خود تصمیم گرفتید تا همه آنچه را مربوط به این مؤلفه مهم و حیاتی است در اختیارتان قرار دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر دراین باره این بخش از دانستنی های ما را تا اتمام شدن آن مطالعه کنید.
مدیر مالی کیست و چه وظایفی دارد؟
یکی از مقوله های بسیار مهم و حیاتی یک سازمان و دلیل اصلی مطرح شدن آن در بازارهای جهانی، سلامت مالی آن است. به همین دلیل است که واحد مدیریت مالیتأسیس و به دنبال آن افرادی تحت عنوان مدیر مالی به استخدام یک شرکت درمی آیند. به عبارتی ساده تر مدیر مالی یک شرکت مسئول حفظ و ارتقا سلامت مالی آن است.
چنین شخصی یکی از سمت های بسیار مهم و ضروری سازمان ها، ادارات سایر کسب و کارهای کوچک و بزرگ به حساب می آید که با هدف مدیریت بر مصرف و منابع سازمان،وظایفی همچون برنامه ریزی، مدیریت و کنترل و سازماندهی منابع مالی را بر عهده دارد.
طبیعتاً اموراتی که تحت مسئولیت یک مدیر مالی قرار دارد با یک سری جزئیات مختص به خود همراه است که تمامی آن ها نیازمند دقت، تخصص و مهارت کافی است. شاید در گذشته واحد مدیریت مالی نقش چندان پررنگی در سازمان ها نداشت و تمامی فعالیت های آن در نظارت بر مسائل مالی خلاصه می شد.
اما امروزه به دلیل رشد و پیشرفت دانش بشری و به دنبال آن پیدایش شرکت های متنوع و گوناگون، صاحبان شرکت ها و کسب و کارهای مختلف برای دست یابی به اهداف بلند مدت و حداکثری سود حاصل از درآمد، استخدام اشخاصی تحت عنوان مدیران مالی را جزء اساسی ترین بخش های سازمان خود می دانند.
مهم ترین وظایف مدیر مالی چیست؟
تمامی مطالبی که در بالا به عنوان نقش مدیریت مالی در پیشرفت سازمان ها بیان شد از جمله مهم ترین دلایلی بودند که حضور مدیر مالی را با چنین مهارت و دقت لازم را در انتصاب شرکت ها ضروری می نماید. فرقی نمی کند صاحب یک شرکت نوپا و تازه نفس باشید یا اینکه اداره یک نهاد چند بخشی را بر عهده داشته باشید.
درهر صورت برای ادامه فعالیت های خود و حضور در بازار کار نیازمند تأمین بودجه و کسب سودآوری هستید. به همین منظور استخدام شخصی به عنوان مدیر مالی لازم است تا با بررسی های همه جانبه در خصوص تأمین سرمایه، ایجاد توازن میان بدهی ها و نیز بهینه برداری از سودآوری شرکت بتواند موجبات افزایش درآمد را برایتان فراهم آورد.
از جمله مهم ترین و اصلی ترین وظایف مدیریت مالی محاسبه و برآورد درآمد و هزینه های سازمان است. بهتر است بگوییم که چنین فردی بایستی با هوشمندی و درایت باعث پیشرفت به اوج رسیدن سازمان گشته و از افول و نابودی آن جلوگیری کند. در ادامه دیگر وظایف مدیریت مالی را به صورت واضح شفاف معرفی خواهیم کرد:
- تأمین بودجه مورد نیاز شرکت یا سازمان
- برنامه ریزی مالی برای تمامی اهداف آتی سازمان
- تخمین فروش و هزینه های سازمان
- تصمیمات مالی معقول و ایجاد تعادل میان ریسک و بازده
- اداره و کنترل کامل جریان منابع مالی
- برنامه ریزی بلند مدت برای وجوه و نقدینگی شرکت برای سرمایه گذاری های بلند مدت
- ارائه پیشنهادات و سیاست های اعتباری
- تصمیم گیری و اعلام نظر نهایی به سازمان در رابطه با اختلافات میان واحدهای تابع
توانایی و مهارت های مورد نیاز مدیر مالی چیست؟
طبیعتاً شخصی که به عنوان مدیر مالی یک نهاد یا سازمان به انتصاب آن در می آیدوابسته به اینکه در چه سازمانی فعالیت دارد با در نظر گرفتن مؤلفه هایی همچون نیاز سازمان، اندازه و ابعاد آن و مهم تر از همه مقایسه آن با سایر شرکت های مشابه باید بر عدیده ای از توانایی های مدیریتی عالی و تجارب حرفه ای مسلط باشد.
یقیناً چنین شخصی برای پیشبرد اهداف و برنامه های شرکت با بسیاری اشخاص دیگر از قبلی مدیران ارشد، واحدهای حسابداری، مشاوران و… ارتباط پیاپی و نزدیکی دارد. به همین منظور برخورداری از یک روحیه مدیریتی و رهبری مالی جدای از دانش و تجربه کافی برای او ضروری است.
به علاوه آنکه بایستی حتماً از لحاظ اخلاقی شخصیتی برون گرا و تأثیرگذار داشته و مهارت استفاده از خلاقیت های خود را در از بین بردن موانع داشته باشد. از دیگر مهارت های یک مدیر مالی موفق برخورداری از دقت و حوصله کافی است تا به این طریق بتواند ریشه یابی مسائل و مشکلات را به بهترین نحو ممکن انجام داده و برای تمامی آن ها راه حل های کاربردی و مؤثر پیدا کند. اطلاع از قوانین و آئین نامه های مربوط به امورات حسابداری و حسابرسی سازمان از دیگر توانایی های چنین فردی می باشد.
بازار کار و فرصت شغلی برای مدیر مالی
شاید با شنیدن سمت مدیر ارشد مالی تصور همگان بر این باشد چه چنین فردی تنها در شرکت ها و موسسههای مالی می تواند مشغول به کار باشد. اما واقعیت این است که به دلیل توانایی ها، مهارت ها و وظایفی که چنین فردی بر اساس قابلیت، تحصیلات و پتانسیلی که دارد طیف وسیعی از فرصت های شغلی در اختیار این دسته از افراد قرار داده می شود.
بنابراین کسانی که به عنوان مدیران مالی این مرز و بوم شناخته می شوند علاوه بر تمامی سازمان ها شرکت ها اعم از دولتی و خصوصی می توانند در ارگان هایی از قبیل بانک ها، شرکت های بیمه، سازمان های حمل و نقل عمومی و بسیاری نهادهای دولتی دیگر به استخدام درآیند.
نقش مدیر مالی در حوزه های مختلف
از آنجایی که یک مدیر مالی با توجه به اهداف و خط مشی هایی که برایش در نظر گرفته می شود به مدیران ارشد یک سازمان و سایر بخش های آن مشاوره می دهد این رو عمده ترین فعالیت آن به صورت تیمی می باشد.
به عنوان مثال مدیر مالی یک شرکت دولتی بایستی بر تخصص کافی را در ثبت، کنترل و همچنین تخصیص بودجه به سایر بخش های سازمان داشته باشد. از جمله اهداف بلند مدت آن عبارت اند از:
- تأمین منظم و کافی بودجه های مرتبط
- ارائه بازده مورد نیاز به تمامی سهامداران و اطلاع آن ها از قیمت بازار سهام
- اطمینان از استفاده بهینه و مؤثر منابع مالی. به این معنی که بودجه مورد نیاز یک سازمان تأمین شد با کمترین هزینه و بالاترین ظرفیت آن را تخصیص دهد
- ایجاد امنیت بالای سرمایه گذاری برای سازمان