مدیر حسابرسی داخلی
حسابرسی داخلی internal audit یکی دیگر از خدمات شرکت حسابرسی اقتصاد قرن می باشد که در این مقاله با حسابرسی داخلی بیشتر آشنا خواهید شد حسابرسی داخلی در واقع هدف اساسی، ماهیت و دامنه را بیان میکند.
حسابرسی داخلی یک فعالیت مستقل، اطمینان بخش واقع بینانه و مشاوره ای است که برای ارزش افزایی و بهبود عملیات سازمان طراحی شده است. با فراهم ساختن رویکردی سیستماتیک و روش مند برای ارزیابی و بهبود اثربخشی فرآیندهای راهبری، مدیریت ریسک و کنترل، سازمان را در دستیابی به هدفهایش یاری میکند.
این تعریف از ترجمه استانداردهای بینالمللی اجرای حرفهای حسابرسی داخلی internal audit استخراج شدهاست. همچنین این استانداردها از سال ۱۳۹۱ توسط انجمن حسابرسان ایران برای اعضای خود لازم الاجرا میباشد.
انجمن حسابرسان داخلی که در سال ۱۹۴۱ در فلوریدا آمریکا راهاندازی شد، با بیش از ۱۷۵٬۰۰۰ عضو از ۱۶۵ کشور جهان بزرگترین انجمن حرفهای دنیا است. این انجمن صدای جهانی، نهاد مقرراتگذار، رهبر دانش، آموزشدهندهٔ اصلی این حرفه در جهان بهشمار میآید. ضابطهگذاری این انجمن در دو سطح انجام میشود.
اعضای کمیتهٔ حسابرسی
اعضای کمیتهٔ حسابرسی داخلی باید متشکل از سه تا پنج نفر و اکثریت آنان مستقل و دارای تخصص مالی باشند. ریاست کمیته با عضو مستقل یا عضو مالی غیرموظف هیئت مدیره استطبق مادهٔ ۱۰ این دستورالعمل، شرکت باید واحد کنتر داخلی را زیر نظر کمیتهٔ حسابرسی تشکیل دهد. واحد کنترلی باید بهطور مستمر اثربخشی سامانه کنتر داخلی را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد و نتایج را به کمیتهٔ واحد و هیئت مدیره گزارش دهد و روشهای بهبود سامانهٔ کنترل داخلی را پیگیری کند. مدیر واحد نیز با پیشنهاد کمیتهٔ حسابرسی داخلی و تصویب هیئت مدیره منصوب میشود و باید دارای صلاحیتهای علمی و حرفهای لازم باشد.
منشور کمیته حسابرسی
سازمان بورس و اوراق بهادار، پس از تصویب دستورالعمل کنترل داخلی، بهمنظور هماهنگسازی برداشت عمومی از جایگاه، اختیارات و مسئولیتهای مورد انتظار واحد و کمیتهٔ حسابرسی و را برای تصویب در هیئت مدیرهٔ شرکتهای مشمول دستورالعمل کنترلهای داخلی منتشر کرد و تا ۱۹ مهر ۱۳۹۱ به این شرکتها فرصت داد تا رئیس کمیتهٔ حسابرسی و دیگر اعضای این کمیته و همچنین مدیر واحد خود را به مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس اوراق و بهادار معرفی کنند.
لزوم معرفی اعضای کمیته حسابرسی/مدیر حسابرسی داخلی/بالاترین مقام مالی
مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، ۲۰ بهمن ۱۳۹۱، با انتشار اطلاعیهای بر لزوم اعلام مشخصات کمیته حسابرسی، واحد حسابرسی داخلی و بالاترین مقام مالی شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران تأکید کرد.
انجمن حسابرسان داخلی ایران
تیر ۱۳۹۱، انجمن حسابرسان داخلی ایران با پشتیبانی سازمان بورس و اوراق بهادار و بورس اوراق بهادار تهران و جمعی از دانشگاهیان و حرفهایهای حسابداری ایران راه اندازی شد تا به پیشرفت و تنظیم این حرفه در ایران کمک کند. نشریههای انجمن حسابرسان ایران در حال حاضر انجمن حسابرسان ایران دارای ۲ نشریه میباشد.
دوماهنامه مدیر مسئول دکتر علی رحمانی، سردبیر دکتر بیتا مشایخی، مدیر اجرایی محسن عسگری محورهای نشریه حسابرس، نظام راهبردی شرکتی، ریسک، کنترلهای داخلی.
فصلنامه حسابرسی، نظریه و عمل مدیر مسئول دکتر علی رحمانی، سردبیر دکتر بیتا مشایخی، مدیر اجرایی محسن عسگری محورهای نشریه کنترل داخلی، حسابرسی، نظام راهبردی شرکتی.
جهت اطلاعات و ایجاد پرسش و پاسخ به وب سایت تالار حسابداری و تالار حسابرسی مراجعه نمایید.
و جهت دریافت خدمات حسابرسی با دفاتر شرکت اقتصاد قرن تماس حاصل فرمایید.
تالار حسابرسی یکی از مجامع و شبکه اطلاع رسانی حسابرسی…
معرفی مدیر حسابرسی
مدیر حسابرسی کسی است که از عهده انجام عوامل موثر محیط کار، کنترل حسابرسی ها، نظارت بر حسابرسی ها، کنترل برنامه های حسابرسی تدوین شده، ارزیابی شواهد و مدارک و پیشگیری از مشکلات و حل آنها برآید.
نمونه وظایف مدیر حسابرسی
- شناسایی اصول رعایت نکات ایمنی– بهداشتی و پیشگیری از حوادث
- توانایی اجرای عملیات مدیریت در امور حسابرسی
- شناسایی اهداف مدیریت و قوانین واحد مربوطه
- شناسایی فرایند مدیریتپ
- شناسایی انواع حسابرسی و اهداف آنها
- حسابرسی رعایت (تطبیقی)
- حسابرسی مالی
- حسابرسی مدیریت (عملیاتی)
- حسابرسی جامع
- حسابرسی اثربخشی
- شناسایی انواع حسابرسی مدیریت و وظایف آنها
- حسابرسی مدیریت تخصصی
- توانایی اجرای عملیات مدیریت در امور حسابرسی
اصول کاری و مفروضات مدیر حسابرس
- استانداردهای حسابرسی
- اسناد و مدارک مالی و غیر مالی
- کار برگ حسابرسی
- شناسنامه های شغلی
- منابع اطلاعاتی انواع حسابرسی مدیریت
- نمودار سازمانی
- کتب مربوط به مدیریت و حسابرسی عملیاتی و مالی
شرایط ارتقاء شغل مدیر حسابرسی
مدیر حسابرسی در حفظ امانت، صحت در کارها و سرعت و دقتی که در امر خطیر و مهم حسابرسی انجام می دهد می تواند زمینه هایشغلی خود را ارتقاء و میزان حقوق خود را در بخش خصوصی افزایش دهد.
ویژگیهای شخصیتی مدیر حسابرسی
- ویژگی های یک مدیر حسابرسی در دو بخش عمده قابل بررسی است. اول مدیریت دوم حسابرسی، مدیریت به خودی خود کاری استمسئولیت ساز پر مشکل و البته با اهمیت است. اگر مدیریت در بخشی باشد که با مسائل مالی در ارتباط باشد به مراتب دشوارتر و جدیتر خواهد شد یک مدیر حسابرسی باید با دقت و حوصله، آگاهانه به انجام وظایفی بپردازد که بتواند برای مجموعه خود پاسخگو باشد.
- حسابرسان از راه کسب آگاهی از سیستم کنترل داخلی و بازرسی مدارک، مشاهده داراییها،پرسش از منابع داخل و خارج شرکت واجرای سایر روشهای رسیدگی، شواهد لازم را برای تعیین این که صورتهای مالی، تصویری مطلوب و به نسبت کامل از وضعیت مالیشرکت و فعالیتهای آن در طول دوره مورد رسیدگی ارائه می کند یا خیر،گردآوری می کنند.
کلیات شناخت پایه ای نقش شغلی مدیر حسابرسی
- حسابرسان از راه کسب آگاهی از سیستم کنترل داخلی و بازرسی مدارک، مشاهده داراییها،پرسش از منابع داخل و خارج شرکت واجرای سایر روشهای رسیدگی، شواهد لازم را برای تعیین این که صورتهای مالی، تصویری مطلوب و به نسبت کامل از وضعیت مالیشرکت و فعالیتهای آن در طول دوره مورد رسیدگی ارائه می کند یا خیر،گردآوری می کنند.
- مدیر حسابرسی کسی است که از عهده انجام عوامل موثر محیط کار، کنترل حسابرسی ها، نظارت بر حسابرسی ها، کنترل برنامه هایحسابرسی تدوین شده، ارزیابی شواهد و مدارک و پیشگیری از مشکلات و حل آنها برآید.
حقوق و مزایای نقش شغلی مدیر حسابرسی
- برخی از حسابرسان در خدمت دولت اند و بسیاری از آنها در استخدام شرکت های حسابرسی می باشند. البته تعدادی از حسابرساننیز به عنوان حسابرس داخلی در شرکت های مختلف مشغول فعالیت اند. لذا حقوق دریافتی هر یک متناسب با محل کار آنها، میزانسابقه و تخصص و نوع صنعتی که در آن فعالیت می کنند متفاوت است.
- در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال ۱۳۹۲ توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظردرآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد حسابرس در سمت های مختلف شغلی و در رده های مختلفسازمانی (کارشناس، سرپرست و مدیر) استخراج شده است.
- برخی از سمت هایی که در این پژوهش برای حسابرس در نظر گرفته شده اند شامل حسابرس، حسابرس داخلی، حسابرس ارشد، خزانهدار، مدیر حسابرس داخلی و … می باشند که یک حسابرس می تواند در هر یک از آنها استخدام شده و فعالیت نماید.
- برای حسابرس در هر سمت و در هر رده سازمانی حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. به عنوان مثال حسابرسی کهدر سمت حسابرس ارشد در رده سرپرست کار می کند، در اواخر سال ۱۳۹۲، حداقل درآمد ۸۰۰۰۰۰ تومان، حداکثر درآمد ۲۸۹۰۰۰۰تومان و متوسط درآمد ماهیانه ۱۴۰۰۰۰۰ تومان را داشته است.
- همچنین از آنجا که تجربه و سابقه کاری یکی از عوامل موثر در تعیین حقوق و درآمد هر فردی از جمله حسابرس می باشد، در بخشدیگری از این پژوهش، درآمد حسابرس از نظر سابقه کاری در رده های مختلف سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. همان طور که درتصویر زیر مشخص است در هر رده سازمانی با افزایش سابقه کاری، درآمد و حقوق حسابرس نیز افزایش می یابد.
- آمریکا – متوسط حقوق و درآمد سالانه این شغل ۶۱.۶۹۰ دلار (برای همه مشاغل ۳۳.۸۴۰ دلار) در سال ۲۰۱۰ و مطابق با آخرینآمارها در سال ۲۰۱۳، ۶۳,۱۰۰ دلار بوده است.
- انگلستان – متوسط درآمد سالانه حسابرسان برای افراد تازه کار بین ۲۷ تا ۳۸ هزار دلار، برای افراد با تجربه و حرفه ای تر بین ۴۵ تا۶۰ هزار دلار و برای حسابرسان ارشد بین ۷۶ تا ۱۰۶ هزار دلار می باشد.
استرالیا – متوسط درآمد سالانه حسابرسان ۶۶.۵۰۰ دلار ( قبل از کسر مالیات ) می باشد