آینده شغل حسابداری با هوش مصنوعی
در این مقاله با در نظر گرفتن عوامل و جنبههای مختلف هوش مصنوعی و نیاز کسبوکارها، آینده حسابداری با هوش مصنوعی رابررسی خواهیم کرد.
آینده حسابداری با استفاده از هوش مصنوعی (AI) به سمت تغییرات چشمگیری پیش میرود که این تکنولوژی را به یک عنصرتعیینکننده در این حوزه تبدیل کرده است. هوش مصنوعی در حسابداری، نتایج مختلفی از جمله کاهش خطاهای محاسباتی، افزایش دقت و سرعت در پردازش دادهها و کمک به تصمیمگیریهای مالی را به دنبال دارد. در این مقاله با در نظر گرفتن عوامل و جنبههای مختلف هوش مصنوعی و نیاز کسبوکارها، آینده حسابداری با هوش مصنوعی را بررسی خواهیم کرد.
انجام وظایف مختلف با هوش مصنوعی در حسابداری؛ با استفاده ازسیستمهای خبره
سیستمهای خبره (Expert Systems) نوعی نرمافزار هستند که با استفاده از هوش مصنوعی ساخته شدهاند و توانایی انجام وظایفمختلف را دارند. با استفاده از سیستمهای استدلال انسانی، سیستمهای خبره در زمینههایی مانند تعهد خرید، بانکداری،اندوختهسازی، مدیریت بازاریابی، مدیریت تولید و عملیات و برنامهریزی استراتژیک به کار گرفته میشوند.
علاوهبر این، سیستمهای خبره به دلیل کاهش خطاهای انسانی، اثر بسزایی در افزایش کیفیت و دقت کار در حسابداری دارند. این امربهخصوص در فرآیندهایی که نیاز به دقت و تمرکز بالا دارند، مانند حسابرسی و تحلیلهای مالی، بسیار مهم است. توجه داشته باشیدنرم افزار حسابداری آنلاین ( بر پایه AI ) نیز در حال حاضر قادر به انجام وظایف مختلف حسابداران است و دقت و امنیت بسیاربالایی نیز دارد.
حل مسائل پیچیده حسابداری با هوش مصنوعی؛ استفاده از سیستم شبکه عصبیمصنوعی
سیستم شبکه عصبی مصنوعی (Artificial Neural Networks) برای حل مسائلی که با روشهای سنتی قابل حل نیستند، به کارمیرود. شبکههای عصبی مصنوعی قادر به انجام محاسبات پیچیده عددی هستند و نرم افزار حسابداری آنلاین نیز بر پایه هوشمصنوعی برای پیشبینی قیمت سهام، اعتبار، تصویب اعتبارات و تحلیل اوراق بهادار استفاده میشوند.
کمک به تصمیمگیری در شرایط نبود قطعیت؛ سیستم منطق فازی و هوش مصنوعی
منطق فازی (Fuzzy Logic) یکی دیگر از کاربردهای هوش مصنوعی در حسابداری است که ریشه در اندیشههای ارسطو دارد. اینمنطق بهعنوان یک ابزار کلیدی برای مقابله با چالشهای ناشی از ابهام و بیدقتی در تصمیمگیریها و سیستمهای بشری به کار گرفتهمیشود. این رویکرد، با استفاده از نظریه مجموعههای فازی، به حل مسائل پیچیده در حسابداری کمک کرده و اغلب در زمینههایی مانندحسابداری مدیریت، حسابرسی، حسابداری مالی و مشاوره سرمایهگذاری مفید است.
منطق فازی در حسابداری به تقویت دقت و کارایی اطلاعات حسابداری در فرآیندهای تصمیمگیری به ویژه در مواجهه با ابهامات مرتبطبا تعریف کلمات، رخدادها و قضاوتها کمک میکند. این رویکرد، با ارائه راهحلهایی برای مسائل مبهم در حسابداری، به افزایش ارزشاطلاعات در تصمیمگیریهای اقتصادی کمک کرده و در نتیجه، پژوهشهای عملی و نظری آینده در این زمینه را تسهیل میکند.
برای مثال، همانطور که با استفاده از نرم افزار انبارداری میتوانید بهترین تصمیمها را برای انبار خود بگیرید با استفاده از منطق فازیو هوش مصنوعی در حسابداری امکان تصمیمگیری برای سرمایه خود را به بهترین نحو ممکن خواهید داشت.
کشف تقلب در سیستمهای مالی با الگوریتم ژنتیک و AI
الگوریتمهای ژنتیک که بهعنوان شاخهای از هوش مصنوعی شناخته میشوند در حسابداری کاربردهای متنوعی دارند. این الگوریتمهابراساس اصول انتخاب طبیعی و ژنتیک پایهریزی شدهاند؛ از این الگوریتم برای مدیریت تولید، ارزیابی داراییها، کشف تقلب درسیستمهای مالی، پیشبینی تورم و ورشکستگی و ارزیابی ریسک اعتباری استفاده میشوند.
مکانیزمهای اصلی الگوریتمهای ژنتیک شامل نمونهسازی اولیه، ارزیابی سازگاری، انتخاب، تقاطع، جهش و تکرار میشود. این فرآیندهابه الگوریتمهای ژنتیک این قابلیت را میدهند که فضاهای حل پیچیده را جستجو و بهینه کنند و راهحلهای بهینه یا نزدیک به بهینه را برایطیف وسیعی از مسائل فراهم کنند. بهطور خاص در حسابداری، این الگوریتمها میتوانند به بهبود کارایی و دقت در انجام کارهای حسابداری کمک کنند.
مزایای استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری
استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری به چندین علت بهبود کیفیت و کارایی این حوزه کمک میکند. در وهله اول با کاهش خطاهایناشی از عوامل انسانی، دقت در فرآیندهای حسابداری بهطور قابل توجهی افزایش پیدا میکنند، زیرا سیستمهای هوش مصنوعی امکانشناسایی و کاهش اشتباهات را دارند.
ازسویدیگر، سرعت پردازش دادهها به شکل قابل ملاحظهای با استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری بیشتر میشود؛ چرا که اینماشینها قادر به پردازش سریعتر دادهها در مقایسه با انسانها هستند. در نهایت، هوش مصنوعی با امکان انجام تحلیلهای مالیپیچیده به حسابداران این فرصت را میدهد که تصمیمات مالی دقیقتر و موثرتری اتخاذ کنند.
تأثیر هوش مصنوعی بر آینده حسابداری
آینده حسابداری با هوش مصنوعی به این گونه است که حسابدارها بهجای انجام دادن وظایف تکراری، تمرکز بیشتری بر کارهایتحلیلی، استراتژیک و خلاقانه خواهند داشت. همچنین، هوش مصنوعی با اتوماسیون فرآیندهای حسابداری، کارهایی که قبل از آن بهصورت دستی انجام میشدند را بهطورخودکار و با کارایی بالاتر انجام میدهد. این پیشرفتها نه تنها منجر به کاهش هزینهها میشوندبلکه کارایی عملیاتی را نیز افزایش میدهند؛ بهطوریکه تأثیر مثبت قابل ملاحظهای بر کل صنعت حسابداری دارند.
استفاده از نرمافزارهای حسابداری مبتنی بر ابر برایافزایش دقت و کارایی
آینده حسابداری با هوش مصنوعی به سمت تحولات بنیادین پیش میرود. هوش مصنوعی در حسابداری، از جمله با کاهش خطاهایانسانی، افزایش سرعت و دقت پردازش دادهها، و تقویت تصمیمگیریهای مالی نقش موثری ایفا میکند. در نهایت، استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری نه تنها باعث تغییر نقش حسابداران میشود بلکه به اتوماسیون فرآیندها و کاهش هزینهها کمک کرده و کارایی عملیاتی را افزایش میدهد.
در حال حاضر نیز میتوانید با استفاده از نرمافزارهای تحت وب و مبتنی بر ابر بسیاری از فرآیندهای حسابداری رابدون خطا و به صورت اتوماتیک انجام دهید. برای مشاهده کاربردها و استفاده از این سیستمهای حسابداری، وارد وبسایت اقتصاد قرن ithce.ir شوید.
هوش مصنوعی و کاربرد آن در حسابداری
- هوش مصنوعی چیست؟
- هوش مصنوعی در حسابداری چیست؟
- کاربردهای هوش مصنوعی در حسابداری
- مزایای هوش مصنوعی
- آینده شغلی حسابداری به کمک هوش مصنوعی
این روزها دنیا دنیای تکنولوژی است. کارهایی که در گذشته همگی با کمک دست انجام میشدند، این روزها با تکنولوژی جایگزین شدهاند. تکنولوژی نیاز به یک مغز متفکر دارد و آن هم هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی در بسیاری از صنایع مختلف حضور دارد. جالب اینجاست که هوش مصنوعی در حسابداری نیز وارد شده و همین موضوع بسیاری را نگران میکند. برخی حسابداران آینده شغلیخود را در خطر میدانند و برخی دیگر تصور میکنند که هوش مصنوعی مشکلات بسیاری دارد و نمیتوان به آن اعتماد کرد. در ادامه با آموزشگاه حسابداری اقتصاد قرن همراه باشید تا همه چیز را درباره هوش مصنوعی در حسابداری بدانید.
هوش مصنوعی، روی تمام جنبههای زندگی، کار، روابط و… تاثیر میگذارد
هوش مصنوعی چیست؟
اگر اولین بار است که به این مفهوم آشنا شدهاید، حتماً دلتان میخواهد بدانید که هوش مصنوعی چیست و اصلاً چه کاربردی دارد؟هوش مصنوعی، AI یا همان Artificial Intelligence نوعی مغز متفکر کامپیوتری و ماشینی است. همان طور که میدانید، ماشینهاتا چند سال پیش فقط یک یا چند کار ساده که از پیش تعیین شده بودند را فقط انجام میدادند.
یک ماشین نمیتوانست چیزی را یاد بگیرد یا اینکه بخواهد از سیستم منطق خود برای تغییر رفتار استفاده کند. هوش مصنوعی درحقیقت تلاش کرد تا به کامیپوتر آموزش دهد و کاری کند که از منطقی مشابه منطق انسانی برای عملکرد خود استفاده کند. هوشمصنوعی میتواند تا حدودی یاد بگیرد و از منطق خود برای تصمیمگیریهای مختلف استفاده کند. این در حالی است که ماشینها درحالت عادی یک سری دستورات را میگیرند و طبق شرایط تعریف شده، این دستورات را ادامه میدهند.
این موضوع تفاوت اصلی هوش مصنوعی و ماشینهای معمولی است. یعنی یک دستگاه با هوش مصنوعی در بهترین شرایط میتواندخود به خود آپدیت شود و اطلاعات بیشتری بیاموزد و همانند مغز یک انسان تصمیمگیری داشته باشد. استفاده از همین نکته است کههوش مصنوعی در حسابداری را جذاب میکند. آینده شغلی حسابداری، با در نظر گرفتن موضوعاتی نظیر هوض مصنوعی و یادگیریماشین، بسیار روشن است.
هوش مصنوعی در حسابداری چیست؟
بسیاری تصور میکنند که هوش مصنوعی در حسابداری به تازگی مطرح شده است. این در حالی است که هوش مصنوعی اولین بار بهدنیای دیجیتال مارکتینگ و حسابداری وارد شد. کارشناسان علوم کامپیوتری تلاش کردند تا با استفاده از فناوری اطلاعات و کامپیوتر،هوش مصنوعی ر ادر سیستمهای حسابداری و حسابرسی وارد کنند. به این ترتیب سیستمهای حسابداری که به محاسبات عددی پیچیده نیاز داشتند که در گرو هوش انسان بودند، تحت تأثیر مستقیم هوش مصنوعی قرار گرفتند. در همان دوران بود که تجهیزات، نرمافزار وسیستمهای جدید حسابداری با کمک هوش مصنوعی به دنیا ارائه شد. هنوز هم از هوش مصنوعی در حسابداری بهخوبی استفادهمیشود.
اولین و مهمترین اثر هوش مصنوعی در حسابداری، کاهش خطاهای انسانی است
کاربردهای هوش مصنوعی در حسابداری
خب حالا قصد داریم تا کاربرد این هوش مصنوعی در حسابداری را بررسی کنیم و ببینیم که چه کاربردی در سیستم حسابداری دارد:
- سیستم خبره
سیستم خبره که به آن در برخی منابع سیستم متخصص نیز میگویند، کاربرد بسیاری در حسابداری دارد. در اصل سیستم خبره نوعیسیستم نرمافزاری به حساب میآید که با کمک هوش مصنوعی ساخته شده و وظایف مختلفی را میتوان به آن واگذاری کرد. ایننرمافزارها دارای سیستم استدلال انسانی هستند و میتوانند انجام تعهدات را بر عهده بگیرند. جالب است بدانید که تعهد خرید،بانکداری، اندوختهسازی، مدیریت بازاریابی، مدیریت تولید و عملیات، برنامهریزی استراتژیک و امثال آن را همگی میتوانید به سیستم خبره با هوش مصنوعی بسپارید.
- سیستم شبکه عصبی مصنوعی
گاهی مسائل به همان روش سنتی قابل حل نیستند. در این شرایط باید از شبکه عصبی مصنوعی استفاده شود. در سیستم هوشمندشبکه عصبی، شبکههای مختلف عصبی بهصورت موازی با هم کار میکنند. به این ترتیب میتوانند محاسبات پیچیده عددی که روشهایسنتی در آنها کاربر ندارند را حل کنند. سیستم شبکههای عصبی در حسابداری میتواند بسیار مفید باشد. پیشبینی قیمت سهام،پیشبینی میزان اعتبار، تصویب اعتبارات، پیشبینی میزان اعتبار اوراق بهادار، بررسی فرایند تحلیل اوراق بهادار و امثال آن همگی ازکاربر شبکههای عصبی مصنوعی هستند.
- سیستم منطق فازی
منطق فازی یکی دیگر از کاربردهای هوش مصنوعی است. روش منطق فازی اولین بار توسط ارسطو مطرح شد. او گفت که محاسبات رانمیتوان بهصورت قطعی در نظر گرفت و باید بین دو گزینه آنچه هست و آنچه نیست انتخاب انجام شود. از منطق فازی در حسابداریبرای تصمیمگیری، حسابرسی، مشاوره سرمایهگذاری و امثال آن میتوان استفاده کرد.
- الگوریتم ژنتیک
الگوریتم ژنتیک اولین بار در سال 1960 شکل گرفت. از این روش در حسابداری برای مدیریت تولید، ارزیابی داراییها، کشف تقلب درسیستمهای مالی، پیشبینی تورم و ورشکستگی، پیشبینی ریسک اعتباری و امثال آن استفاده میکنند.
اگر به دنبال انتخاب رشته حسابداری در دانشگاههای ایران باشید، یقیناً با چنین گرایشهایی در مقطع کارشناسی و ارشد روبرونخواهید شد. اما برای مقاطع دکتری در خارج از ایران یا شرکت در دورههای اموزشگاه های خصوصی، امکان تحصیل در این رشتههاوجود دارد.
مزایای هوش مصنوعی
برخی افراد تصور میکنند هوش انسان عملکرد بهتری از هوش مصنوعی دارد و هوش مصنوعی دارای ایرادات یا همان باگهایمخصوص به خود است که روی کیفیت حسابداری و حسابرسی بهصورت مستقیم تأثیر میگذارد. جالب اینجاست که هوش مصنوعینشان داد که خطا و تمامی اشتباهات محاسباتی در حسابداری که یک انسان انجام میدهد را به صفر میرساند. متأسفانه انسانها بهدلیل عدم تمرکز، خستگی یا بیتوجهی، مشکلات بسیاری را در محاسبات حسابداری انجام میدهند. یعنی حتی اگر تسلط لازم و کافی بر علم حسابداری داشته باشند، باز هم به خاطر یکی از عوامل بالا که به آنها اشاره کردیم، دچار خطا میشوند و همین موضوع یکپروژه حسابداری را دچار مشکل میکند.
جالب است بدانید که هوش مصنوعی سرعتی بهمراتب بیشتر از انسان دارد. در صنایع امروزی، سرعت عمل حرف اول را میزند. درچنین شرایطی باید حتماً کارها را در کمترین زمان ممکن انجام دهید. البته که دقت و صحت انجام کار نیز اهمیت دارد. خوشبختانه هوش مصنوعی کارهای حسابداری را بدون خطا در حداقل زمان ممکن انجام میدهد. انسان بههیچوجه از نظر سرعت عملکرد و سرعت محاسبات عددی نمیتواند با این سیستم رقابت کند.
با تحصیل در رشتههای مرتبط با حسابداری فناوری اطلاعات یا حسابداری مبتنی بر شبکه و رایانه، میتوانید از هوش مصنوعی درکارتان استفاده کنید
آینده AI در حسابداری؛ آیا حسابداران جایگزین میشوند؟
گسترش هوش مصنوعی بسیاری از حسابداران را دچار نگرانی میکند. در اصل این سؤال به وجود میآید که آیا آینده حسابداری دردست هوش مصنوعی است و عملاً حسابداران از کار بیکار میشوند؟ همان طور که میدانیم، ماشینآلات جایگزین بسیاری از نیروهایانسانی در سراسر دنیا شدند. آیا این اتفاق برای حسابداران نیز رخ میدهد؟ خب باید گفت که هنوز هم بسیاری از افراد به هوش مصنوعی اعتماد کامل ندارند. همچنین هنوز هوش مصنوعی آنقدر قابل اعتماد نیست که بتوان تمامی امور مالی و مالیاتی یک سازمان رابه آن سپرد. بسیاری بر این باور هستند که هوش مصنوعی برای عملکرد عالی، همیشه نیاز به همکاری مستقیم با انسان دارد. اینموضوع در سیستم حسابداری نیز صدق میکند. پس برای اینکه بر عملکرد هوش مصنوعی نظارت داشت، نیاز به یک انسان متخصص خواهد بود.
آینده شغلی حسابداری به کمک هوش مصنوعی
آینده شغلی حسابداری به کمک هوش مصنوعی چه تغییری میکند؟ بسیاری معتقدند که هوش مصنوعی میتواند کارهای تکراری وسخت که نیاز به دقت محاسباتی بالا دارد را در کمترین زمان ممکن انجام دهد و به این ترتیب کار حسابداران را کم کند. انگار همانطور که ماشین حساب به کمک حسابداران آمد و جای آنها را نگرفت، این سیستم هوش مصنوعی در حسابداری نیز به حسابداران کمک میکند تا محاسبات خود را بهتر و سریعتر و بدون خطا انجام دهند. پس در حقیقت هوش مصنوعی در حسابداری به کمک حسابدارا نخواهد آمد و جایگزین آنها نخواهد شد.
جمع بندی اولیه
به یاد داشته باشید که در هر زمینه شغلی همیشه باید اطلاعات خود را به روز کنید و با موج اطلاعات پیش بروید. به این ترتیب همیشه ازدیگران یک گام جلوتر خواهید بود. آموزش حسابداری را بهتر است به روز و از پایه دنبال کنید. ثبت نام در هنرستان فنی حرفه ای حسابداری مدیران اقتصاد قرن میتواند بهترین گزینه برای دانش آموزانی باشد که به دنبال یاد گرفتن حسابداری نوین هستند. هوش مصنوعی در حسابداری، اینده درخشانی دارد و میتوانید قدمهای اولیه در این حوزه را با ثبت نام در یکی از گرایشهای فناوری اطلاعات یا حسابداری شبکه و نرم افزار رایانه بردارید.
همه ما به احتمال زیاد درباره کاربردهای هوش مصنوعی و تاثیر شگفتانگیز آن در دنیای امروزی چیزهایی شنیدهایم. از مهمترین مزایای هوش مصنوعی میتوان به کاربرد مؤثر آن در علوم مختلف اشاره کرد که تحولی عظیم را در آنها به دنبال داشته است. با کمک هوش مصنوعی میتوان کارهای عجیب و غریبی را انجام داد. از جمله زمینههایی که با کمک هوش مصنوعی دچار تحول شده است،میتوان به علم حسابداری اشاره کرد. حسابداری یکی از حوزههایی است که میتواند بیشترین بهره را از هوش مصنوعی ببرد. متخصصان این حوزه که به دنبال ارتقاء مهارتهای خود هستند با یادگیری هوش مصنوعی در حسابداری میتوانند به سودهای بسیاریدست پیدا کنند. ما در ادامه این مقاله قصد داریم درباره چگونگی تغییر حرفه حسابداری توسط هوش مصنوعی و تمام مزایا وچالشهایی که با آن روبه رو هستیم، صحبت کنیم.
منظور از هوش مصنوعی در حسابداری چیست؟
ترکیب حسابداری با هوش مصنوعی با استفاده از قدرت دادهها و اتوماسیون میتواند انقلابی را در رویکردهای این علم ایجاد کند. مطالعهای توسط IMA صورت گرفته است که نشان میدهد بسیاری از شرکتهای حسابداری، زمان قابلتوجهی از وقت خود را صرفکارهای کمارزش و تکراری میکنند. با تشخیص این ناکارآمدی، حدود 56 درصد از متخصصان حسابداری موردبررسی نیاز بهاتوماسیون را برای همگام شدن با افزایش حجم کار بیان کردند. به این منظور هوش مصنوعی و یادگیری ماشین برای رسیدگی به اینچالشها، تسریع کار و سادهسازی فرآیندها وارد عمل شدند.
به طور مثال ژورنال CPA گزارش کرده است که اتوماسیون فرآیند رباتیک (RPA) زمان پردازش ممیزی و قراردادها را به میزانقابلتوجهی کاهش داده به طوریکه ماهها کار تنها به چند هفته کاهش پیدا کرده است. از این رو شرکتهای بزرگی که از مزایای هوشمصنوعی حسابداری استقبال کردهاند به کارایی بالاتری دستیافتهاند و میتوانند خدمات سطح بالاتری را نسبت به رقبای خود که ازهوش مصنوعی استفاده نمیکنند، ارائه دهند. تا این جای مقاله متوجه شدید که هوش مصنوعی چگونه میتواند دنیایی متفاوت ازحسابداری را در اختیار متخصصان این حوزه قرار دهد. در ادامه درک بهتری از تأثیر یادگیری هوش مصنوعی در حسابداری را دراختیار شما قرار میدهیم.
چگونگی تغییر حرفه حسابداری توسط هوش مصنوعی
میتوان گفت هوش مصنوعی مفهومی بوده که قبلاً در حسابداری معرفی شده است. برای چندین دهه، نرم افزار حسابداری از تکنیکهایهوش مصنوعی مانند سیستمهای مبتنی بر قوانین و پردازش زبان طبیعی استفاده میکند. با این وجود، پیشرفتهای اخیر درفناوریهای هوش مصنوعی مانند یادگیری ماشین، یادگیری عمیق، بینایی کامپیوتر و تولید زبان طبیعی، کاربردها و امکانات جدیدی رابرای حسابداری تعریف کرده است. از تغییرات حسابداری توسط هوش مصنوعی میتوان به موارد پایین اشاره کرد.
خودکار کردن کارهای روتین
هوش مصنوعی قادر خواهد بود کارهای تکراری، خستهکننده و یا مستعد خطای انسانی مانند ورود دادهها، پردازش صورتحساب،آمادهسازی مالیات، حقوق و دستمزد، صورتهای مالی، حسابرسی و انطباق را خودکار کند. این قابلیت میتواند در زمان و هزینه برای حسابداران صرفهجویی کند و به آنها اجازه میدهد تا بر فعالیتهای دارای ارزشافزوده بیشتری مانند برنامهریزی استراتژیک، خدمات مشاورهای و بینش تجاری تمرکز داشته باشند.
تقویت تجزیه و تحلیل دادهها
هوش مصنوعی میتواند تجزیه و تحلیل دادهها را با پردازش حجم زیادی از دادههای ساختاریافته و بدون ساختار مانند صورتهای مالی، گزارشها، قراردادها، صورتهای مالی، ایمیلها، رسانههای اجتماعی و غیره انجام دهد. یک حسابدار با کمک هوش مصنوعی میتواند به راحتی به ارزیابی ریسک و پیدا کردن تقلبها بپردازد.
بهبود ارتباطات
هوش مصنوعی میتواند ارتباطات را با تولید خلاصهها و گزارشهای زبان طبیعی از دادههای عددی بهبود بخشد. همچنین میتواند ازدرک و تولید زبان طبیعی برای تعامل با کاربران از طریق چت کردن رباتهای صوتی یا متنی استفاده کند. این قابلیت دسترسی واستفاده از اطلاعات و خدمات حسابداری را برای حسابداران و مشتریان آنها بهبود میبخشد.
کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری و ابزارهای آن
هوش مصنوعی از طریق ابزارهای متنوع خود میتواند کاربردهای مختلفی را در حوزه حسابداری تعریف کند. تعدادی از محبوبترینابزارهای هوش مصنوعی به صورت موارد ذکر شده در ادامه هستند.
- QuickBooks
این نرم افزار حسابداری مبتنی بر ابر از یادگیری ماشینی برای خودکار سازی حسابداری، صورتحساب، امور مالیاتی و دیگر وظایف استفاده میکند. همچنین قابلیت یکپارچه شدن با برنامهها و خدماتی مانند Shopify ،PayPal و Square را دارد. این ابزار به حسابداران و مشتریان کمک میکند تا امور مالی خود را کارآمدتر و دقیقتر مدیریت کنند.
- Xero
این نرم افزار حسابداری مبتنی بر ابر است و از یادگیری ماشین برای خودکارسازی ورود دادهها، تطبیق، گزارش دهی و دیگر وظایف استفاده میکند. Xero میتواند با بیشتر از ۸۰۰ برنامه و سرویس مانند Gusto ،Hubspot ،Stripe و موارد دیگر ارتباط برقرار کند.
- Sage
این نرم افزار حسابداری مبتنی بر ابر از پردازش زبان طبیعی برای تولید گزارشهای مالی از دادههای عددی استفاده میکند. همچنین قادر به ارائه مشاوره بر اساس تجزیه و تحلیل دادههاست. Sage به حسابداران و مشتریان کمک میکند تا ارتباطات بهتری داشته و به طور هوشمند تصمیمگیری کنند.
- KPMG Clara
این پلتفرم حسابداری از یادگیری ماشین، پردازش زبان طبیعی، بینایی کامپیوتر و دیگر فناوریها برای خودکارسازی فرایندهای حسابرسی، تجزیه و تحلیل دادهها، شناسایی ناهنجاریها و ارائه پیشنهادها استفاده میکند. همچنین قادر خواهد بود از بلاک چین و قراردادهای هوشمند برای افزایش کیفیت و امنیت حسابرسی استفاده کند. حسابداران با کمک این ابزار میتوانند حسابرسیهای خود را کارآمدتر و مؤثرتر انجام دهند.
- Deloitte TrueVoice
این ابزار تولید زبان طبیعی میتواند دادههای مالی را به گزارشهای روایی تبدیل کند. همچنین میتواند از درک زبان طبیعی برای پاسخ به سؤالات و ارائه توضیحات استفاده کند. این ابزار به حسابداران کمک میکند تا عملکرد مالی خود را بهتر درک کنند.
آنچه در این بخش گفته شد، نمونههای اصلی از ابزارها و راهحلهای هوش مصنوعی هستند که میتوانند به حسابداران و مشتریان کمک کنند تا فرآیندها و نتایج حسابداری خود را بهبود بخشند، اما ابزارها و راهحلهای بیشتری از هوش مصنوعی در دسترس هستند که راهحلهای آنها به طور دائم در حال توسعه است. از این رو حسابداران برای موفقیت باید همواره خود را در مورد آخرین نوآوریهای هوش مصنوعی برای حسابداری به روز نگه دارند.
مزایای استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری
هوش مصنوعی در حسابداری میتواند مزیتهای مختلفی را برای حسابداران و همینطور مشتریان آنها ارائه دهد. تعدادی از این مزیتها در ادامه آورده شدهاند:
افزایش بهرهوری
هوش مصنوعی میتواند کارایی را با خودکار کردن کارهای وقتگیر یا فشرده افزایش دهد. در این صورت خطاها، تأخیرها و مداخلات دستی کاهش مییابد. با بهرهوری حسابدارن از طریق هوش مصنوعی، شرکتها میتوانند رشد قابلتوجهی داشته باشند. بهترین بخش این است که کمبود بهرهوری این رشد را تحتالشعاع قرار نمیدهد.
بهبود دقت
هوش مصنوعی قادر خواهد بود دقت را با کاهش خطاهای انسانی و سوگیریها بهبود بخشد. همچنین AL قادر به شناسایی خطاها و ناهماهنگیها در دادههاست و آنها را برای تصحیح یا تائید علامتگذاری میکند. درنتیجه کیفیت و قابلاطمینان بودن اطلاعات و خدمات حسابداری بهبود مییابد.
افزایش قدرت تصمیمگیری
هوش مصنوعی میتواند با ارائه بینشها و توصیههای مبتنی بر داده تصمیمگیری را افزایش دهد. همچنین به حسابداران و مشتریان کمک میکند تا سناریو و نتایج مختلف را بر اساس عوامل و مفروضات متفاوت بررسی کنند. این قابلیت به آنها در تصمیمگیری آگاهانه و بهینه کمک میکند.
مزیت رقابتی
هوش مصنوعی میتواند یک مزیت رقابتی را با امکان دادن به حسابداران برای ارائه خدمات با ارزشافزوده بیشتر به مشتریان خود فراهم کند. علاوه بر این هوش مصنوعی به حسابداران کمک میکند تا با استفاده از تخصص و مهارتهای انسانی خود مانند خلاقیت، همدلی و موارد دیگر خود را از رقبا متمایز کنند.
چالش های استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری
درست است که هوش مصنوعی مزیتهای بسیاری را برای حسابداری به وجود آورده است، اما نیاز به برطرف شدن برخی چالشها نیز وجود دارد. تعدادی از این چالشها در ادمه مورد بررسی قرار گرفتهاند.
کیفیت داده
کیفیت دادهها یک عامل کلیدی برای موفقیت هر برنامهای از هوش مصنوعی است. با کیفیت دادهها میتوان به نتایج یا توصیههای دقیقی دست پیدا کرد، بنابراین اطمینان از اینکه دادههای مورداستفاده برای آموزش و آزمایش مدلهای هوش مصنوعی کامل، سازگار، مرتبط، دقیق و به روز هستند، اهمیت دارد.
اخلاق و اعتماد
اخلاق و اعتماد دو مبحثی هستند که برای ایجاد رابطه مثبت بین حسابداران و مشتریان ضروری است. استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری میتواند مسائل اخلاقی و اعتمادی مانند شفافیت، پاسخگویی، حریم خصوصی، امنیت، تعصب و انصاف را بالا ببرد. از این رو اهمیت دارد که مطمئن شوید سیستمهای هوش مصنوعی مورداستفاده در حسابداری با اصول و استانداردهای خاصی طراحی و اجرا شدهاند و قابلیت حسابرسی و توضیح را برای کاربران دارند.
شکاف مهارتی
شکاف مهارتی چالشی است که بر بسیاری از صنایع و حرفههایی که فناوریهای هوش مصنوعی را اتخاذ میکنند، تأثیرگذار هستند. حسابداران باید به دنبال کسب شایستگیها و مهارتهای جدیدی باشند تا بتوانند به طور مؤثر با سیستمها و ابزارهای هوش مصنوعی کار کنند. این مهارتها، سواد داده، تفکر انتقادی، تفکر تحلیلی، حل مسئله، ارتباط و همکاری را شامل میشود. همچنین حسابداران باید به دنبال به روز کردن دانش خود باشند تا با تغییرات و فرصتهای ایجادشده توسط هوش مصنوعی هماهنگ شوند.
کلام آخر
بر اساس آنچه در این مقاله گفته شد، هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری قدرتمند از طریق خودکارسازی وظایف عادی، بهبود تجزیه و تحلیل دادهها، بهبود ارتباطات، افزایش کارایی، بهبود دقت، افزایش تصمیمگیری و ایجاد مزیت رقابتی میتواند باعث ایجاد تغییرات در حرفه حسابداری شود. از طرفی استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری با چالشهایی روبه رو است که لازم است برای موفقیت مؤثرتر، آنها را برطرف کرد. همچنین شما به عنوان یک حسابدار باید دانش کافی را داشته باشید و بدانید از کدام ابزار هوش مصنوعی برای حل مسائل استفاده کنید.