خدمات مالیات بر ارث در واقع به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که طی آن امور متوفی شناسایی شده و میزان مالیات هر کدام از آنها مشخص می گردد. قانون بیان می دارد که اموال متوفی به وراث وی تعلق می گیرد. اما اگر بابت این اموال مالیات پرداخت نشود، وراث نمی توانند آنها را سند بزنند. از همین رو به مالیاتی که وراث بابت املاک متوفی به دولت پرداخت می نمایند، به عنوان مالیات بر ارث شناخته می شود.
تعریف خدمات مالیات بر ارث:
به صورت کلی پس از درگذشت یک فرد، تمام دارایی ها و اموال وی به وراث او می رسد. تمام این اموال مشمول پرداخت مالیات می شوند. از همین رو به این مورد، مالیات بر ارث گفته می شود. با توجه به اینکه پرداخت مالیات فوق دارای روال قانونی زیادی است، از همین رو برخی شرکت ها، خدمات مالیات بر ارث را ارائه می دهند تا وراث درگیر فعالیت های اداری نشوند. هر کدام از وراث پس از اینکه مالیات مال منقول یا غیرمنقول را پرداخت نمودند می توانند از آن استفاده نمایند.
آیا پرداخت مالیات بر ارث الزامی می باشد؟
شرکت حسابداری اقتصاد قرن یکی از شرکت های نام آشنا در حوزه مشاوره و ارائه خدمات مالیات بر ارث می باشد. افرادی که در خصوص پرداخت مالیات، نحوه محاسبه آن و موضوعات مربوطه اطلاعاتی ندارند، می توانند از مشاوره ها و تجربه متخصصان این شرکت استفاده نمایند. در همین راستا متخصصان شرکت حسابداری اقتصاد قرن بیان می دارند که چنانچه هر کدام از وراث مالیات مربوطه را پرداخت نکنند، نمی توانند دارایی متوفی را به نام خود انتقال دهند. لذا اجازه دخل و تصرف در اموال فرد مذکور را نخواهند داشت.
جهت انجام خدمات مالیات بر ارث، می بایست نهایتا ۶ ماه پس از تاریخ فوت متوفی به اداره مالیات رجوع کرده و اظهارنامه مربوطه را تکمیل نمایید. این کار توسط شخص وارث یا وکیل قانونی وی انجام خواهد شد. در غیر این صورت اداره مالیات وراث را جریمه نموده و علاوه بر مالیات بر ارث، هزینه جریمه را نیز دریافت می نماید. البته امروزه این قانون کمی تغییر نموده و میزان مالیات از تاریخ رجوع به اداره مالیات محاسبه می گردد.
آشنایی با مفاد مالیات بر ارث:
برای اینکه بدانید به اموال متوفی چقدر مالیات تعلق می گیرد و این مالیات چگونه محاسبه می شود، لازم است تا در جلسات مشاوره مالیات بر ارث که توسط شرکت های حسابداری برگزار می شوند، شرکت نمایید. در پاسخ به این سوال که مالیات بر ارث چگونه محاسبه می شود، موارد زیر را باید در نظر داشته باشید:
- تعداد وراث
- میزان دارایی ها شخص فوت شده و تعهدات وی
در همین راستا پس از فوت یک شخص دارایی های وی طبقه بندی می شوند. در هر طبقه نرخ پرداخت مالیاتی متفاوت می باشد. وراث متوفی نیز دارای طبقه های متفاوتی می باشند که برای آنها نرخ پرداخت مالیات متفاوت است:
- طبقه ۱: فرزندان، زن، شوهر، پدر، مادر
- طبقه ۲: خواهر، برادر، فرزندان خواهر و برادر، اجداد
- طبقه ۳: خاله، دایی، عمو، عمه و فرزندان هر کدام از آنها
طبقه اول کمترین مالیات را پرداخت می نمایند. اما میزان پرداخت مالیات برای طبقه ۲ و ۳ به ترتیب دو برابر و چهار برابر می باشد. نرخ مالیات بر ارث دارایی های متوفی نیز به شرح زیر می باشد:
- مالیان انواع وسایل نقلیه: ۲ درصد
- مالیات سپرده های بانکی، اوراق بهادار و ..: ۳ درصد
- مالیات سهام : ۱.۵ برابر مواردی که در ماده ۱۴۳ بیان شده اند
- مالیات بر ارث افرادی که در خارج از کشور فوت می کنند: ۱۰ درصد
- مالیات حق امتیازها: ۱.۵ برابر موارد عنوان شده در ماده ۱۴۳
- مالیات املاک: ۱.۵ برابر موارد عنوان شده در ماده ۵۹
عموما برای اینکه بتوانید میزان هزینه پرداخت مالیات بر ارث را بررسی نمایید، لازم است تا از مشاوره شرکت های مربوطه بهره ببرید. زیرا این شرکت ها با مفاد و تبصره های موجود بیشتر آشنا می باشند.
مراحل انجام خدمات مالیات بر ارث:
برای اینکه شما بتوانید مالیات بر ارث خود را پرداخت نمایید، لازم است تا به اداره مالیات رجوع نموده و تشکیل پرونده دهید. برای تشکیل پرونده موارد زیر الزامی می باشند:
- تکمیل فرم اظهارنامه مالیات بر ارث که در آن اطلاعات فرد متوفی درج می شود.
- کپی از تمام صفحات شخص فوت شده
- کپی کارت ملی فرد فوت شده
- کپی گواهی فوت فرد فوت شده که از ثبت احوال صادر گردیده است
- کپی برابر اصل گواهی انحصار وراثت
- کپی صفحات شناسنامه وراث
- کپی کارت ملی وراث
اگر وکیل قانونی شما در حال پیگیری این مورد می باشد، کپی شناسنامه، کارت ملی و وکالت نامه الزامی است. البته مدارک اموال نیز با توجه به مواردی که در اظهارنامه درج شده است، می بایست ارائه گردند.
- برای انجام خدمات مالیات بر ارث املاک، نیاز به کپی سند، گواهی پایان کار ملک و … است.
- برای انجام خدمات مالیات بر ارث حساب های بانکی نیاز به کپی دفترچه حساب ها و اعلام شماره حساب است.
مواردی چون کپی برگه های سهام، کارت سبز ماشین، اجاره نامه، پروانه کسب مغازه، قبض تلفن ها و … نیز با توجه به اموال و دارایی های متوفی که در اظهارنامه بیان شده اند، نیاز است. پس از تشکیل پرونده، اداره مالیات آن را به کارشناس جهت ممیزی ارجاع می دهد. میزان درصد مالیات توسط کارشناس مشخص می شود و بر اساس آن فیش صادر می گردد. پس از آنکه شما گواهی پرداخت مالیات بر ارث خود را دریافت نمودید، می توانید به همراه گواهی انحصار وراثت به سازمان های مربوطه ارائه داده و حق قانونی خود را دریافت کنید
جمع بندی:
مجموعه “شرکت حسابداری اقتصاد قرن” ارائه دهنده خدمات مالیات بر ارث می باشد که قادر است امور اداری مربوط به مالیات ارث را پیگیری نماید. این شرکت هم در حوزه مشاوره و هم در زمینه انجام کار های مالیاتی فعالیت می نماید.